"We want it to be connected to the culture and the roots, either the client or the site. At least, that's my battle cry for architecture here," said Don Lino of the renovation project.


Don Lino creates reclaimed stone collage in this bungalow renovation

Exercising discipline in crafting a tapestry of old stone onto a renewed contemporary home

  • July 23, 2018

  • Written by Lawrence Carlos

  • Photographed by Ed Simon

A crisp new profile greets you when approaching the southwesternmost corner of a leafy private subdivision in Makati, one that suggests a contemporary modernist architecture we are accustomed to seeing in today’s image-saturated world of design. What belies this appearance, however, is a temperate approach by LINO Architecture in updating a traditional, 1980s Filipino bungalow and maximizing its former qualities.

The new rectilinear façade of the house by LINO Architecture conceals the remains of a former 1980s bungalow, most of which was retained. The profile of the renovated pitched roof hides behind the dynamic composition of orthogonal lines.

Initially in collaboration with Leandro Magat, who left the LIMA Architecture partnership in January 2016 to study in Australia, Don Lino assumed authorship of the project under the firm’s new guise, LINO Architecture (renamed in May 2017). Less a departure than a continuity, the previous bungalow now embodies the sensitive and subtle design approach seen in all of Lino and Magat’s projects to date.

“It’s really about starting from the idea of showing the history of the place,” declares Lino. Through a clever reworking of the old house’s plan and materials, Lino revives the site’s past in a new manner.

Defining a refined approach

One of the key design moves Lino pushed for was a reconfiguration of the arrival and entry sequence, which he felt was lacking from the original house. By removing a room at the center of the front elevation, Lino liberated the entrance from being a narrow entry point into one splaying out onto stepped landings down to street level. As a result, the courtyard porch, which opens up to the sky, marks the culmination of one’s ascent to the main door.

The only major and most conspicuous addition to the original house is the second-floor volume containing an extra bedroom and bathroom, a solid counterpoint to the open porch and carport below it. The box adds a perpendicular anchor to the composition and appears to hover effortlessly, courtesy of a new 14-meter beam, which Lino urged the contractor to “make it happen without columns.” The reclaimed gray stone cladding wraps around to frame and unify solid and void in the elevation.

READ MORE: Old to Bold: LIMA Architecture Renovates An Aging Villa

The removal of the old den at the center of the elevation created an arrival experience where there was none before, and allowed Lino to craft an interplay between solid and void.
A skylight punches through the extensive overhang to illuminate the pocket garden, which eases the transition from the outside to the front door.

The floor plan exemplifies a clarity and refinement of the house’s previous layout. Lino shaved off extraneous corners and incongruous room arrangements to align walls demarcating different quarters of the house. The wall planes of the main living areas run from front to back, creating direct visual links across the whole space.

The neutral tones of the communal spaces is a conscious effort by Lino to make the architecture recede inside, to allow for the changeable taste of its occupants and their belongings. “A lot of people underestimate that it’s about visual consistency. It’s not even about when it lines up in plan. It’s about when you stand in it, and you see a straight wall, and it makes it feel cleaner,” says the architect.

YOU MIGHT LIKE  Tropical resort vibe in the new Mactan-Cebu International Airport Terminal 2

Designing a palimpsest

A palimpsest in architecture is a modified or repurposed design, which bears the physical or visible traces of previous occupations. Lino’s attempt to preserve the material history of the original house manifests itself in the reclaimed stone pieces, meticulously rearranged onto the front elevation to delightful effect. What might appear to be an arbitrary array of stones is a collage of stone types from different parts of the old house, namely, adobe, araal, and marble.

Left: The patchwork of reclaimed stone is an unraveled material tribute to the old house. Right: The second floor cube represents the only new addition to the design, whose splayed picture window is accentuated by a neat juxtaposition between reclaimed stone and timber paneling.

Lino explains his motivation: “I want to do architecture that’s old and new every time, even when it’s a totally blank lot with a new structure. It’s still a developing theory, me trying to find a formula, a base formula. It’s not really a style—every project is different. It’s more about the base principles you believe in that are consistent in a project.”

The aesthetic outcome is a revelation, given it was a practical and cost- effective response to ensuring the façade finish would age well in extremes of tropical climate. By laying the rough and smoothly-cut stones both horizontally and vertically, shallow and deep, onto and off the grid, Lino enriched the texture of the asymmetrical front elevation, while celebrating their material qualities. Lino extends this material logic to other parts of the house, applying the old stones in like manner to the kitchen wall and at the rear of the house facing the new swimming pool.

Left: The operable windows in the shower allows direct access to the rear garden. Right: The single stair leading up to the extra bedroom and bathroom. Daylight floods in via an upper level skylight.
The bespoke rusted-finish steel island counter and glimpses to foliage outside complement the strictly neutral interior palette. The stone motif continues in the kitchen and the wall facing the new pool at the rear of the house.

READ MORE: Nothing token about passive cooling in Formwerkz’s Open House

Softening the edges

The client’s taste in flora is evident from the soft landscaping around the house. Lino is full of praise for the client’s enthusiasm and execution of this portion of the design, which complements his rigid, cubic architecture. Cogon grass, which was difficult to source, has been judiciously planted across the sharpest lines along the front elevation, cushioning the mass of the house as it meets the ground. Windows looking out from the living room, kitchen, and bedrooms have views of a variety of plants, punctuating the monochromatic palette with moments of color.

LINO Architecture has kept the contextual approach, as developed during the firm’s days as LIMA Architecture, in the same vein as their methodical renewal of old buildings for modern living. The 35-year old architect reiterates his conviction: “Even if you’re not doing a renovation, even if you’re doing something new, it should have an underlining sense of history or the culture of the place.” In this project of deft alterations and additions, Lino demonstrates a strong sensibility of reconstituting architectural elements from the past to stand the test of time. 

This article was originally published in BluPrint Volume 4 2017. Edits were made for BluPrint online.

READ MORE: These 5 houses exemplify responses to our tropical climate