The southwest end of the Ayala MRT station showing the garden, station, street and platform levels. Light wells above the elevated bus ramps prevent emission build-up at street level.


Design Better Extended: Terminal gardens in Hubilla Design Group’s Ayala MRT station

This Design Better proposal decongests the Ayala MRT station to give commuters breathing room in between travels

  • January 15, 2018

  • Written by Juan Carlos Hubilla

  • Photographed by Ed Simon

The MRT-3 stations along EDSA are vital connections in Metro Manila’s daily commute. The Ayala MRT Station is a transport node for commuter transfers between rail, bus, and taxi services for the business districts of Makati and Bonifacio Global City.  Over a million commuters use this station every month. Throw in the train breakdowns and queuing from the roadside to platform for over an hour, the daily commute alone makes every workday challenging, harrying, and exhausting.

The Ayala MRT station is atop the EDSA northbound lane, train tracks, and southbound lane. The available clear sidewalk width for pedestrians are bound by the welded wire fences, some landscaping, and steel construction board-ups.
The Ayala MRT station is atop the EDSA northbound lane, train tracks, and southbound lane. The available clear sidewalk width for pedestrians are bound by the welded wire fences, some landscaping, and steel construction board-ups.

The lack of spacious passenger areas for transfers to and from buses and vans along EDSA is a major concern. Northbound along EDSA, passengers currently have one staircase to access the Ayala station. They alight from their rides onto a narrow sidewalk forested by the station’s massive columns. On the southbound lane, two stairs lead up to the station from the bus lanes. An exterior staircase, escalator, and lift climb alongside the adjacent mall that also has a bridgeway into the station.

Left: Southbound commuters and vendors waiting on pedestrian islands below the station. Commuters board and alight from vehicles onto tight, fenced-in and soot-blackened aisles before accessing the sidewalk through breaks in the fence. Inoperative lighting and the absence of exhaust blowers provide a tight, uncomfortable and unhealthy environment, especially during rush hour. Right: Steps rise to the street level of EDSA southbound. The alley below leads to another set of steps that climb to the commuters’ area.

Another concern is the lack of lighting and ventilation along the southbound bus lanes below the station’s sprawling floor area. Also, the infrequency of trains causes passengers to wait in long lines that extend past waiting areas, down and outside the roofed confines of the station.

Mission Control

Hubilla Design Group’s proposal addresses commuter comfort and the ease of transfers between transport modes through a strategic layering of functions, orientation, spaces, voids, surfaces, and landscaping.

The southwest end of the station and garden decks with the perimeter solar collectors. The garden level has landscaping, walkways, openings, and connections to the mall. The central structure and two smaller buildings attached to the performance theaters allow for passive cooling through directional weather-proof grills.

Lift Off and Touchdown

Street-level station access is increased through larger waiting areas within the voids below the elevated bus ramps on both sides of EDSA. Multiple outdoor escalators, lifts, and stairs, ferry passengers up to the terminal level. Bridgeways to the mall and commercial area on the southbound side are maintained as well. Bus platform lightwells and emission sensor-activated fans prevent the accumulation of carbon monoxide and diesel fumes along both EDSA commuter waiting areas.

On the Ayala MRT station terminal level, ticketing machines stand next to the security scanners of four entrances. Public gardens link both entrance gates. Solar collectors are mounted along the southern garden’s perimeter. Turnstiles are oriented along the length of the station for larger waiting areas leading to the end gardens.

The open-air entrance on the southbound side showing the body scanners, light well to the bus ramp, garden deck perimeter wall, and diagrid structure. A covered entry from the mall with the open air walk leads to the garden area.
The station’s concourse, turnstiles and ticketing booth. During rush hour, passenger lines extend along the lengths of the retail areas and even out of the station to street level.
The diagrid and v-columns on the station level showing the turnstiles, and ticketing and administrative offices on either side.

Skylights and wall grills descending to the train platforms let natural light and wind penetrate the space for brighter and less confining waiting areas. The design assumes the existing width and depth of the platforms and rails.

YOU MIGHT LIKE  17 Blair Road Shophouse: From office to tropical home

Commuters can use stairs, escalators, and lifts to the landscaped areas above. This anticipates increased commuter volumes and faster travels where excessive passenger queues no longer occur. Both landscaped spaces here and on the station level are designed with dining, retail, park and two covered performance spaces. Spineless Yucca (Yucca elephantipes) is planted in the inner green areas, Banaba (Lagerstroemia speciosa ) along the perimeter. Miyagos bushes, Picarra shrubs, and Frog grass are used on the lawns.

The current tenanted retail units behind the station’s north elevation. The large perimeter louvered openings and high ceilings allow for effective passive cooling of the interiors.
The covered walk along the station’s perimeter connecting all garden and retail areas.
The interiors of the covered performance area on the Northeast end of the park level.

A diagrid system envelopes and supports the garden and terminal levels as well as the edges of both raised bus ramps. Weather-proof louvers and architectural glass panels keep the rains out while being permeable to changing wind patterns.

Nurturing Mobility

The MRT-3 is a system designed for 350,000 passengers serving over 500,000 commuters daily. Utilizing a busy station like Ayala involves navigating the crowded sidewalks and platforms to clock in, clock out, and make it home. For many Filipinos, the daily grind consists of the “sardine-can” inconvenience of the MRT-3 from queuing to alighting.

 

We have a public transportation crisis. There are plans to transfer MRT-3 operations to private companies who intend to invest billions of pesos in rehabilitating the system. While increasing the number of trips is on one side of the coin, improving railway facilities is on the other. We hope that the rehabilitation efforts materialize this time around and can transform the perception of metro rail commutes from dreary to empowering. 


This proposal for the Ayala MRT station by Hubilla Design Group is an extension of BluPrint’s latest book Design Better. The book is available in National Bookstore and Powerbooks.


About the Author


Hubilla Design Group was established in 1997 and is a family-based firm of architects, interior designers, and landscape designers. Our project types include: residential (houses and condominiums), retail, restaurant, corporate (lobbies, office spaces ), and institutional (churches, schools). The firm aims to provide collaborative, research-driven, and unique design solutions that respond to our clients’ environmental, social, economic, and aesthetic requirements. Hubilla Design Group is currently managed by principal Juan Carlos Hubilla.