The “treehouse” composed of white slatted cubes traversing two floors at the core of the Jastia residence is not simply the plaything its name suggests. Right below this is the family’s dining area with the table being supported by the base of this structure. This intervention by Jim Caumeron addressed the problems of the claustrophobic space and encourages family time. Did we mention it’s also a lot of fun?


Jim Caumeron guts a house to build a treehouse inside

This treehouse retrofit turns a cookie-cutter house on its head

  • December 7, 2017

  • Written by Angel Yulo

  • Photographed by Ed Simon

Like a heart transplant, Jim Caumeron retrofitted a cozy home in Santa Rosa, Laguna, so that air, light, and life can flow through the structure. A staircase, which once congested the 42.5-square meter ground floor, was torn down and replaced with what the residents aptly call their “architectural tree.” What used to be pale yellow walls are now luminous like a complexion clearing up after a body is restored to health.

In order to maintain continuity, the architect avoided circular objects and bold elements. Touchpad switches, low-key downlights and stairway lighting, and a barely noticeable chandelier above the dinner table—shopping for these fixtures was a project on its own.
To ensure nothing disrupted the aesthetic of the house, Caumeron specified the minimalist furniture pieces, and designed some of them, like the acrylic tables in the living room and family room on the second floor.
Cooking is an important activity in the household so Caumeron used the space formerly occupied by the maid’s room to expand the preparation area on the ground floor. The window above the oven used to be part of that tiny room (see before and after floor plans). Large sliding doors conceal this service kitchen when not in use.

The Jastias bought the house in 2010, when the subdivision developer was pre-selling. They had decided to move down south from their San Juan condominium so they could be closer to the school they wanted their kids to attend. “Walang dating,” homeowner Mark Jastia says of the original design. His wife Mia agrees, describing it as “a box” and unappealing.

Revelry bridged the client to architect in 2012. Mark was friends with one of Caumeron’s past clients. A celebration in Makati City ended with a tour of that friend’s abode. “It was not the typical house. It was all white, minimalist, geometric. It was extraordinary,” Mark recalls his visit that evening. “We had no idea what we wanted until we saw what Jim did in that house. I asked him if he could do the same for us.” Of course, given the starting point, it couldn’t be the same.

READ MORE: Micaela Benedicto’s Kodama House goes nude

Each gap and wood piece in the treehouse is exactly 38 mm wide. “This had to be perfect,” Caumeron tells us. The portion closer to the two bedrooms occupies the old stairwell. The removal of a third bedroom on the second floor provided space for the structure and a new unobtrusive staircase.

Caumeron intervened—no better word for it—and turned the cookie-cutter interiors on its head. It took the developer three years to turnover the unit so work only began in 2015. The 110-square meter house stands on an unfenced 130-square meter lot in an area free of high rises and tall trees. What was inside contrasted the openness of the location. The house had four bedrooms, the smallest of which was 9 square meters, and three bathrooms. Notable too was the oddly-shaped helper’s room at 3.65 square meters. (The building code prescribes a minimum area of 6 square meters for bedrooms.) The house needed an overhaul.

A small space does not have to feel small. With the impossibility of a double height ceiling and the limits set by the shell’s dimensions, the architect achieved the impression of expansion by removing confines and composing linear continuity in the space. Dust clouds mushroomed as walls went down in virtually every room in the house. The maid’s room was completely removed and the helpers relocated to the guest room on the ground floor. From 14.6 square meters, the living and dining area expanded by 33% to 22 square meters. Three bedrooms on the second floor were reduced to two, allowing for a family common area. Caumeron also erased extraneous lines and simplified the color scheme to white with accents of gray and sand. The vision permeated every detail as even light fixtures and aircon units needed to be as inconspicuous and minimal as possible. Bedroom doors slide. Cabinets go knob-less by utilizing push open latches.

Natural light illuminates the house by passing through the slats of the treehouse and transparent panels installed above the bedroom walls.

“The only disruptor is the ‘treehouse’ inserted into the twostorey structure but maintaining the strong linearity through the wooden slats or papag,” he tells us. The stairwell was rid of its clunky original occupant. Then playfully working with the idea of an atrium, the architect designed a multi-functional structure that bears the illusion of bigness, aids airflow, and centralizes family activities.

YOU MIGHT LIKE  Alex Medalla ditches CAD and BIM in designing an apartment annex

The treehouse base holds the dinner table and shelves for dinnerware (all white, of course). The portion that fits on the second floor supports seating with the capacity of three sofas for TV watching, lounging, and napping. Cavities near the ceiling provide extra storage space. A chamber only accessible by climbing on the seats was intended to be a play area for the children. “The members of the household can interact with one another and always feel connected wherever they are in the treehouse,” the architect explains.

Since the space was too limited for a four-poster in the master bedroom, Jim designed a canopy with cove lighting to match the dimensions of the bed—a minimalist take on the typology.
Mark and Mia’s two boys share a compact space, resembling capsule hotels popular in Japan. The overhead volumes hold lighting and storage space. When we checked out their contents, we discovered a colorful collection—toy racecars.

During our visit, there were moments when the family members were using the different portions concurrently, animating Jim’s diagrams before our eyes. In a sense, it is a tree brimming with life. Constructing a treehouse inside a small house sounds like a little boy’s fantasy. It could have easily ended up as a gawkish transplant of a small wooden fortress indoors. No, not here. Imaginative impulses were tempered by the mind and experience of a designer. Evidently, Jim Caumeron took time to understand the values of what many would consider a childish trifle. A treehouse is a place for congregation, play, and respite. More importantly, he meticulously translated these into an elegant intervention so what was once a suffocating space now breathes.

Mia explains her husband’s love for shoes: “Actually, change order yung cabinets. During the first interview, sabi niya 20 pairs of shoes. But during construction, he told Jim 75 pairs and counting!”

Mark, standing on the second floor, narrates how they moved to Laguna on first of June using only their two cars since they sold or gave away most of their possessions from their old condo home. “End of June!” Mia, hearing what he said from the kitchen below, corrects him. The Jastias are obviously making the most of the connection in and with their new home. Before we left, we asked them how they would decorate for the holidays. Mark pauses before saying: “We’re not big fans of décor so one star will do. White. It has to be white!” 

The houses in the village were all cut from the same mold, which Caumeron downplayed by painting the Jastia’s home all white, reducing lines, and even specifying architectural plants instead of clumpy shrubbery. Mark and Mia still work in Metro Manila. Jim Caumeron on his goal for this project: “My clients are a hardworking couple. Imagine the travel and stress they need to endure everyday. That is why when they go home, I want them to be in a space that is peaceful, free from clutter, where they can breathe.”
The unit’s original configuration. When you step through the front door, you are immediately enclosed by walls in front (the helper’s room) and to the left (the old staircase). In this layout, the dining table was supposed to be located under the staircase. Manufacturing headquarters, special economic zones, and a growing BPO industry attracted land developers to invest in Sta. Rosa over the years. As the government plans to spend 8T Php on infrastructure in the next five years with a focus on improving road networks outside Metro Manila, we can expect more residential developments like this in emerging cities across the country.

This article first appeared in BluPrint Vol 1 2017. Edits were made for Bluprint.ph.