Nataneka Arsitek’s Courtyard House exhibits modernism

Jakarta-based studio Nataneka Arsitek embraces nature's flow within a modernist package.

  • November 19, 2018

  • Written by Patrick Kasingsing

  • Photographed by Ed Simon of Studio 100

courtyard house
Nataneka Arsitek turns the roof of the garage space on the house’s ground level into a wooden terrace overlooking the street. The cantilevering wall on the left shields a portion of the floor-to-ceiling windows of the master bedroom which directly faces the second floor den’s balcony.

Sukendro “Kendro” Priyoso and Jeffry Sandy, principals of Indonesian architecture studio Nataneka Arsitek, are not fans of the color white. Looking at the studio portfolio and visiting two of their projects make this clear. “I’ve gotten a lot of feedback about how my projects ten to be dark in color and texture.” It is both personal preference and an effect of our studio’s practice to often leave the materials we use unpainted and natural,” Priyoso says.

courtyard house
The square pond fronting the mini courtyard cools wind entering from the street into the living room area, exiting into a back garden; The house’s ramps stretch 7 meters towards each floor and is surfaced in local teak wood; The house’s small courtyard is home to three slender eucalyptus trees whose crown brushes the second floor balcony.

This tactile character of Nataneka houses is no more evident than in Courtyard House in West Jakarta, whose dark, quiet presence recedes with a six-meter setback from a street of sundry two-story houses. Immediately apparent from outside is the dialogue between the materials and extruded forms at play in the house’s front façade and gate. A quilt of plaster, concrete, wood, glass, and steel textures, resembling a Piet Mondrian painting, in the form of walls, louvers, openings and overhangs, break down what would have otherwise been a hulking elevation. Further softening and shielding the 12-meter-high façade is a frangipani tree planted on a raised plinth. The house appears to be inward-looking and reclusive with just a handful of window openings up front, that is, until one steps in and notices the void at its core.

“The client brief was conventional. All they really asked for is a large master bedroom with two bedrooms for their kids. The lot’s long shape, however, presented a lot of exciting possibilities,” Kendro shares. He gestures towards the cavity on the façade, a four-by-seven meter rectangular courtyard with a U-shaped ground floor area around it and a rigid O-shaped second floor atop it.

courtyard house
The living room may be situated at the flank of the house but it still commands clear views of the street outside. The elevation of the living room and the cascading split-level arrangement of the floors outside enabled this vantage point. Photographed by Endy Ersal.
courtyard house
The living area opens up to a small grassy backyard with a pond favoring the dining area on the right of the picture. The boundary wall of the house facing the yard is covered with a green wall. The unhindered access of wind and the operable facing windows of the living room facilitate cross ventilation.

On the courtyard are three slender eucalyptus trees whose foliage reaches the second floor, fronted by a square koi pond. Wraparound glazing favoring this refreshing green space goes all the way to the second floor, with several windows sliding open to the courtyard. “We always like to maintain a connection between the indoor and outdoor spaces in our projects,” Kendro remarks. “It’s actually more wasteful to build up on most of the lot when you can use the space for something refreshing and healthy, one that brings comfort to the household.”

YOU MIGHT LIKE  Old to Bold: LIMA Architecture Renovates An Aging Villa

The ground floor exhibits an open plan and is porous, with generous operable openings on both north and south ends of the living and dining area. A large swing door of teak, camouflaged as the wall is of the same material, leads to a guest bedroom with floor-to-ceiling sliding windows facing the courtyard. This is where one can appreciate the almost cinematic show of people going to and fro the house, like a real-life section plan, via the ramps. The accent starts upon entry with an 11-meter stretch leading to the living room, before rising again after a 180-degree turn to a landing that leads to the master bedroom, and finally ascending towards the second floor.

The ramp provides both a practical and fun means of floor-to-floor circulation for inhabitants young and old. Its gentle nine-degree gradient ensures both the safety of the little ones as they run (or slide) between floors and also anticipates the inevitability of old age and the need for an easier means of movement then. The ramps, finished in teak, have just the right amount of texture to allow both walking and sliding.

courtyard house
For all its textures and details, the Courtyard House is really a simple, straightforward home that caters to the best of its inhabitants’ needs. Its modern envelope shelters a simple program that revolves on free-flowing movement: moving through spaces is down with ease and unstaggered by steps and blockages. Air enters with ease and amply cools the interior spaces.

The second floor contains the bedrooms of the owner’s two children, as well as a spacious study area with sliding windows on two adjacent sides. Metal grillework, on which vines and greenery cling, rise from the courtyard and dorm the railings of the second floor den’s balcony. Views of the subdivision and the foliage of the trees below connect the interior spaces with its surroundings, providing a calming respite for tired eyes and bodies after work or play. B ender

This article first appeared in BluPrint Vol 1 2018. Edits were made for BluPrint online.

READ MORE: Slide and Hide walls bring residents closer to nature



The value is: