Fabian Tan unifies old and new architectural elements in Makio House

Fabian Tan Architect's Makio House is a minimalist home that embraces the light and views with heightened spatial experience through materiality

  • August 18, 2020

  • Submitted by Fabian Tan Architect

  • Photographed by Ceavs Chua of BricksBegin

Makio House is a corner lot unit located in a guarded neighborhood of Kuala Lumpur. Wanting a minimalistic and comfortable home to suit the client’s family and personality, the concept was derived from the original space—to embrace the light and views, then heighten spatial experience through materiality.

The idea was to unify the original architectural elements in the house through the wrapping of solid timber panels to connect the stair to the first-floor mezzanine. The prominently positioned stairway curated as a centerpiece of the house, where the continuity of the material was carried through to the upper mezzanine with an addition of a galleria that extends the existing floor plate to wrap around the periphery of the double volume living spaces. This space serves as a walkway with shelves, windows, and storage. At the end nook, lies a daybed/study area that floats close-in view of the treetops. The garden was transformed into a rock sculptured garden that provided a calm refuge.

BluPrint Submission Makio House Fabian Tan

BluPrint Submission Makio House Fabian Tan

BluPrint Submission Makio House Fabian Tan

READ MORE: Palpable geometry in Fabian Tan Architect’s Knikno House

With the master bedroom enlarged at the expense of another existing bedroom to form an open space concept, the interior walls here were intentionally built below ceiling height to allow the light to diffuse throughout entire the room. This bright atmosphere amplifies the expansion perception of the space. The kid’s bedroom was reimagined as a hide and seek play of levels—a 3-tiered bunk bed with a pull out bed and an alcove to peek out into the neighborhood through an existing clerestory window.

BluPrint Submission Makio House Fabian Tan

BluPrint Submission Makio House Fabian Tan

BluPrint Submission Makio House Fabian Tan

BluPrint Submission Makio House Fabian Tan

A steel stairway was added in the lightwell leading up to the roof level. Here, a platform is raised over the roof and acts as a viewing deck to emulate an outdoor living room overlooking the city skyline.

Overall, echoes of maple, marble, and white interplayed with the existing elements and nature to offer an environment of balance and serenity.

YOU MIGHT LIKE: Fabian Tan modernizes an ancestral residence in KL


Project title: Makio House

Architect: Fabian Tan Architect

Built-up Area: 406.5437 square meters

Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Download this month's BLUPRINT magazine digital copy from:
Order your BLUPRINT magazine's print copy:
Subscribe via [email protected]