With a total floor area of 918 square meters, the house was conceptualized using a programmatic approach. Intersecting rectilinear volumes of reinforced concrete, limestone, and wood create clean lines and crisp structural elements. The open ground floor and screened upper floor maximize views of the green corridor that runs along the edge of the property.


Green design meets modern tropical living at this versatile home

ONG&ONG's addition to the upscale neighborhood is an amalgamation of form and function—a house that stands as a true paradigm of modern living.

  • December 25, 2018

  • Written by Nicholas Po

  • Photos courtesy of ONG&ONG

versatile home
The entrance of the residence is marked by a cantilevering upper volume, which shades the carpark area below. The top volume enveloped with shutters veiling a bedroom lies on an L-shaped casing of reinforced concrete. A shaded letterbox window to the right of the main entrance lets some of the western sunlight into the guest room.

King Albert Park sits just off Bukit Timah Road, hidden by twisting lalang grass that spirals out of the old Malayan railway corridor. In daylight, the sprawling trees crisscross light and shadow onto the quiet street that leads into the exclusive enclave. Characterized by stately mansions and colonial homes, ONG&ONG‘s versatile home, an addition to the upscale neighborhood, is a modern juxtaposition to the classic styles.

Seeking to take advantage of the defunct railway that had been converted into a preserved green corridor, the design team adopted the Japanese design principle of shakkei, or borrowed scenery. The architects tried as much as possible to ensure that spaces within the house would benefit from the surrounding natural milieu. The L-shaped plan occupying about 30 percent of a 1550-square-meter lot features a ground floor volume that can be left open to the surrounding garden and a top volume enveloped by timber screens.

versatile home
A view of the main living area from the foyer. The living and dining rooms, flowing to one another, can be left open to the garden on the south side of the property. Swing doors on the volume at the end of the hall conceal the kitchen.

The clients, second-generation property developers, wanted a home that exemplified modern tropical architecture. “The clients places great trust in use, giving us carte blanche for the project. They imagined a new house that would be a counterpoint to the colonial house on the adjacent plot,” recalled Diego Molina, design director for the project. According to the studio director Maria Arango, “Consideration for the local climate was integral to the final design. We tried as much as possible to utilize passive environmental controls to enhance overall comfort for the end-user, rather than relying on mechanical systems and techniques, which is common in this part of the world.”

versatile home
The rear of the kitchen is encased by glass sliding doors facing the lap pool. With the doors and a 2.5-meter overhang giving added versatility, the kitchen area switches easily between being an indoor and an open-air space.

versatile home
The walls holding up the overhang above the kitchen veranda frame the lap pool in the garden and the railway corridor beyond the property line. This is just one of the instances of shakkei (borrowed scenery) in the house.

The initial design project included comprehensive ESD (Ecologically Sustainable Design) studies of the site, providing the design team with tailored climatic insights to determine key aspects of the project. “We prioritized ecological considerations so the house would leave the lightest environmental footprint possible,” Molina explains.

The residence is oriented for natural ventilation, ensuring that living spaces remain comfortable regardless of weather. Narrower elevations to the east and west minimize the detrimental effects of solar heat and glare. The house faces west, with second-floor volume cantilevering to provide a 5-meter coverage for the carpark fronting the entrance. From the entrance hall, one can turn right to the shorter edge of the L-shaped volume containing the guest room, go upstairs to the family area and bedrooms, or proceed along the long volume towards the social areas.

versatile home
Folding zircon wood screens shield the upper floor bedrooms and private spaces. Providing end-users with the ability to adjust and calibrate the internal ambience of these spaces, the screens extend around the entirety of the upper level and shield the interior spaces form heat and glare.

The living and dining room, delineated only by display shelves, occupy a 14.5-meter hall. The long space is terminated by the zircon wood-clad kitchen volume to the east. The longer north and south edges of this main living area are encased by a system of retractable floor-to-ceiling glass windows and flanked 2-meter-wide verandas. With the generous overhands, the owners opt to leave the ground floor windows open to catch crosswinds. The south-facing veranda transitions to the sprawling garden, extending the ground floor boundary to the landscape outside. Folding zircon wood screens allow breezes to also course through the upper floor bedrooms and private living space. With the screens providing shade from the sun and veiling the spaces, the internal sliding glass windows can be left open.

versatile home
The viewing portal in the subterranean entertainment room below the kitchen allows natural light to flood the space. During the day, natural light from the cool blue 15-meter lap pool seeps into the cavernous underground space.

The second floor has its own version of outdoor spaces. The family area, right above the entrance hall, connects to an elevated belvedere overlooking garden atop the guest bedroom. The larger bedrooms have small gardens that double as air wells. The array of passive environmental controls incorporated into the design has bestowed the home an added level of versatility, which only serves to benefit the residents and their guests. The studio’s intention was to create an adaptable home that would remain comfortable regardless of external conditions or internal setting.

versatile home
The intersection of the house’s main volumes as seen from the garden: the champagne limestone-coverered guest room volume, the white framed ground floor living area, and the zircon wood-screened second story. Frameless glass balustrades secure the terrace above the guest rooms accessible via the family area of the second floor.

From generous overhands that help shelter key spaces within, to landscaped spaces along the edges of the site, these measures give living spaces within the added ease and flexibility of use. “The team employs holistic approach to achieve an intrinsic integration between architecture, interior design, and landscaping,” states Arango. “We wanted to capitalize on the length of the old railway corridor that runs along the rear edge of the property. The area is being preserved by the National Parks Board, and we wanted to take advantage of this special aspect of the property.”

YOU MIGHT LIKE  Postmodern revival in this renovated DTI regional office

By allowing the fecund greenery of the garden and exterior, and the borrowed view of the rail corridor beyond to traverse into the refined interior spaces, the architects successfully created a residence fully attuned to the environment. B ender

This article first appeared in ‘Tropical Architecture in the 21st Century Volume 1’ book. Edits were made for BluPrint online.

READ MORE: Fabian Tan’s Jose House translates nature and light