Thailand's Sprawling Beautiful Family House for Generations

Being in the same region as the Philippines, both Thailand and the Philippines share common values and weight of importance given to families. Family is considered to be the foundation of social life for most Thais. Thailand’s culture also practices strong family bonds and Thailand families are really close to one another. Spending time together and eating together especially on rest days are very important. Children at an early age are taught how to always respect their parents and elders. When Thais get married, there’s a large probability that the married couples will still live with one of the couple’s parents, not to depend on them, but to pay respect and help them in the daily mundane tasks. And it will continue to be that way even after they have their own children.

After acquiring the 800 sqm plot of land that has a narrow but deep front, the owner of the property envisioned the location’s potential for a great retirement home as the end of the land is adjacent to the serene Song Phi Nong Canal with such a relaxing view of the rice fields beyond it. As one who values family as well, the owner commissioned 10 Space Architects, the designers of the called BSPN Residence, to create a house that will also serve his son and his future family as well. With this requirement and the site’s characteristics, the lead architect, Boonyagan Rueangwong decided to create two separate dwellings with a garden space right in the middle of the land for the families to connect and grow the relationship between two generations.  “A house shall be able to create activities on its own for everyone; shall provide everyone’s favorite corner; shall suit everyone; shall tie the family together. A house is for everyone in the family, not just for one”, says Rueangwong.

A picture containing tree, water, outdoor, sky  Description automatically generated
The view of the separate guest house and parking building from the central courtyard with such exquisite tranquility. 

ADVERTISEMENT
A picture containing building, wooden, porch, wood  Description automatically generated
A small, shaded pavilion was built nearby the canal maximizing the great views of the lot while providing more spaces for family gatherings.
A picture containing outdoor, grass, building, tree  Description automatically generated
Passing by the guest house is the courtyard with a pathway on the left that leads to the entrance of the main house. The façade showcases a unique depiction of tropical modernism.
A building with a tree in front  Description automatically generated with low confidence
Even with a small frontage, the architects were able to showcase a house full of warmth and coziness without the need to shout it out verbally.

Bearing the modern tropical style, the architects carefully chose the materials perfect for the project. They combined the use of natural materials such as teak wood, mountain stones together with modern ones such as ceramic tiles, glazing, and steel. Using steel as the main structural component of the house produces clearer and unobstructed spaces than the heavy and bulky concrete structure. Overall, the building exhibits the warmth and relaxing ambiance of a home suitable for retirees who have worked so hard over the years, and that also provides a healthy and safe place for a growing young family on the other end.

With two separate dwellings of modest sizes, this approach ensures more spaces for courtyards and garden areas for healthier air to circulate on the property. The main house shelters the parents and the secondary one is for the son and his own family. Upon entry of the main house, guests are welcomed by the charm of the spacious high ceiling open layout areas for the main living, dining, and kitchen spaces.  Opposite the full height sliding glass entrance doors are also full height retractable glass panels leading you to the swimming pool area that overlooks the long canal and rice fields. 

A picture containing floor, room, furniture, porch  Description automatically generated
The use of the full-height retractable glass panel makes the transition of outdoor and indoor spaces seamless, an ever-dynamic design technique of tropical architecture.
A picture containing indoor, bed, ceiling, wall  Description automatically generated
Not only the common areas are given the priority for high ceilings, even the bedrooms. Together with viewing glass where the living areas can be seen makes the room even more spacious.
A picture containing indoor, building, stone  Description automatically generated
Completing the dream of such a relaxing retiring place is providing an elegant master’s toilet and bath for that premium comfort and luxury.
A picture containing building, outdoor, door  Description automatically generated
This view from the guest house truly shows how the family gives importance to their guests, not only providing a comfortable guesthouse but also complete with the lush green scenery.

The design of the house was also heavily influenced by traditional Thailand houses. As with other vernacular tropical houses in the region, traditional Thai houses usually stand on columns high above the ground leaving spaces below to prevent heat and get more natural wind. The retractable glass panels and other full-height glass doors throughout the house mimic the wide openings of the traditional houses not only for optimum natural air circulation but as well as good natural lighting, reducing the use of artificial ones during daytime.

Located in the Suphanburi Province of Thailand, the BSPN Residence encapsulates how adapting to the existing site conditions can create wonderful homes through the principles of tropical architecture and sustainable design solutions. Completed in 2021, the family can now enjoy a house that will definitely hold the family of two generations together.

ADVERTISEMENT
Diagram, engineering drawing  Description automatically generated
Diagram, engineering drawing  Description automatically generated
Diagram, engineering drawing  Description automatically generated
Diagram, engineering drawing  Description automatically generated
A picture containing outdoor, house  Description automatically generated
Maximizing the views of the canal and the rice fields was the turning point of the overall design of the house.

Article Credits: 

All drawings by 10 Space Architects©. All images by Rungkit Charoenwat©