The northeast corner of the house viewed from a corner of the pool, with one's back to the slatted concrete wall of the carport. It displays the contrasts of dark and light, transparency and opacity, solid and cavity, permeable and impermeable.


The simplicity of tropical living in the Garden State

From feng shui to finishings, no detail is too small for Diego Molina and Maria Arango to ensure their clients enjoy this pixel perfect house.

  • December 26, 2018

  • Written by Judith Torres

  • Photographed by Derek Swalwell and Ed Simon of Studio 100

From the street, the house looks like a perforated steel box resting on a concrete slab. If one were to peer over the front gate, one would see massive blocks of wood holding the textured concrete platform aloft; the rich brown timber contrasting warmly with the cool concrete and cold metal above.

garden state
A 2-meter-wide concrete canopy shades the kitchen and guest room at the front of the house from sun and rain. Molded by framework to look like planks of wood, the concrete is protected by sealant against humidity and mould.

garden state
The foyer, and beyond the glass doors, the entrance hall. The gaps in the slatted concrete wall offer glimpses of the swimming pool and the house.

Viewed from the side, the sleek structure is superbly spare and elegant. The long, horizontal mass of metal that is the second storey might seem at first glance too onerous for the four slender pilotis beneath to support it, but the perforations reveal it is made of fine sheets of metal—a lightweight envelope for the private spaces of a family of four. Underneath, the public spaces are as open and unrestricted as a home’s public spaces can be, the dining and living areas in plain view through sliding glass panels on three sides, which the owners often leave open.

garden state
The clients were hands-on. Says Arango: “When the landscaping came in, they said, ‘This is nice, but we want it to be more lush, more natural, there has to be greater variety of plants, it cannot be too neat and spare.'” It was a good direction to take, as it allowed the designers to hide the the unsightly backs of neighbors’ houses from view.

garden state
Standing behind the center island of the kitchen, one can see straight through the dining and living areas to the greenery bordering the property.

The ground floor can also be opened on a fourth side—through the kitchen, whose glass doors open out to the front garden and street. The kitchen’s location at the very front of the house reflects the owner’s love for cooking and entertaining. Three steps up from the carport and a walkway sheltered by a two-meter concrete overhang allow friends bearing bottles of wine and dessert to go directly where the hostess is preparing dinner.

First time visitors, however, simply must make their entrance through the foyer, an extension of the carport delineated by a raised timber deck and a slatted concrete wall. On the other side of the wall, one sees through the gaps the sparkling aquamarine of a lap pool. One may also espy between the concrete slats slices of the family’s life in this tropical idyll by Singapore firm Ong & Ong. “The sense of arrival into a house is very important to us,” says ONG&ONG project architect Maria Arango.  “We don’t want to show everything. It has to be an experience. You have to go to the foyer, peek through a little bit, be invited in, see a little bit more in the entrance hall. It heightens the anticipation.”

garden state
View from the living area of the dining area and the kitchen beyond it. The brown timber frame offers bench seating for friends in the kitchen, holds storage space, and hides structural columns and utilities. There are folding panels to close off the kitchen, which they seldom do. Arango: “The clients wanted the spaces connected, but the geomancer didn’t want them free-flowing, so the frame reconciles the two requirements.”

From the entrance hall, one may go straight into the kitchen or turn right into the 325-square-meter shaded space that holds the dining and living areas. Aside from architectural services, Ong & Ong did the landscaping, furniture selection, lighting design, and the sound system.  Says architect Diego Molina, the design director of the project: “The idea of the living room is you are surrounded by greenery to make you feel you are in a resort, not the city. From here, you cannot see much of the neighbors, right? When the palm trees grow taller, even better.”

The orientation of the 740-square-meter lot is unideal. The long sides of the rectangular property almost squarely face east-west, and the short sides, north-south. The west side of the ground floor doesn’t get the afternoon sun, however, due to a green wall and a neighboring house. On the east side facing the pool, a 2.75-meter overhang keeps the living areas out of the mid-morning sun, and lets the family keep the glass doors open even in the rainy season except when windy. Generous openings for cross-ventilation on both floors keep all parts of the house cool, including the stairwell, which has openings on the side and at the top for hot air to vent.

garden state
All rooms upstairs have windows on two sides, allowing for cross ventilation. “We took a picture of trees in a forest, pixelated it, and had the aluminum supplier laser cut the panels.” Each aluminum panel is just under 900 mm wide, because Molina says, any wider would make the panels difficult to open and fold.

Because of the house’s orientation and proximity to neighbors, Molina and Arango knew early on they would use a screen to shield the second storey from view and excessive light. “The only question was what material we would use,” says Arango. After considering wood shutters, the design team chose aluminum panels to keep maintenance requirements to a minimum, as labor is expensive in Singapore. The laser-cut aluminum envelope that gives the house exterior its crisp contemporaneity lends a magical quality to the interiors. The dappled light blanketing the upstairs rooms feels industrial and organic, modern and retro. Circles of light paint a pixelated impression of a stand of trees, like a Roy Lichtenstein pop art piece.

garden state
Morning light streams into the master bedroom, whose bed faces the street, as recommended by the clients’ geomancer. A freestanding wall intervenes the master bed and the bedroom doors behind to provide privacy, as well as to hold art pieces, books, and reading lights.

“The aluminum panels are 2 millimeters thick. We used fluorocarbon, a high-end finish, to paint it because we wanted the edges as sharply defined as possible. Powder coating is thick and would have rounded the edges,” Molina explains, while opening the window panels and showing how easily they glide into place.

YOU MIGHT LIKE  God, Man, Nature: Amara Chapel by Buensalido+Architects

Had Molina had his way, he would have placed the master bedroom in the northeast corner of the house, facing the garden and away from the noise of the street. A geomancer, however, had declared the present orientation of the room and of the king size bed as the most auspicious for its owners. The geomancer had a say in virtually every aspect of the family’s place in the house: where their rooms and studies should be, the orientation of furniture pieces and appliances, the pool not being allowed to run all the way to the corner of the property, and even the direction of the flow of the water in the pool. Fortunately, the clients brought the geomancer in at the outset, so the numerous design decisions needing his input were thoughtfully considered, and their feng shui needs met without the dissonance and half-baked gestures that come with last-minute changes and compromise.

garden state
The design team initially planted some greenery in the basement Zen garden, but the clients wanted the least maintenance possible, and the plants were removed. “We have enough plants upstairs,” they said.

There were two major changes to the original scheme Molina and Arango presented, but not at the geomancer’s prompting. Molina recounts: “The clients said, ‘We always wanted to have a basement.’ Basements are very expensive to build, and so they said, ‘Let’s do the basement first and we can add the attic later on.’ And so the attic in the original design we proposed was not built.”

The basement holds a 64-square meter entertainment room, a guest room, wine cellar, bomb shelter (a requirement in Singapore), laundry and service area, helper’s room, and utility rooms. As one descends the black sculptural staircase beside the kitchen, the refreshing garden atmosphere of the ground floor changes to that of a nightclub party, what with the dark furniture, plush carpet, and pink neon sign that reads, “happiness is expensive.” Sliding glass doors allow the hosts to completely close off the entertainment room so the noise of partying or bingeing on a much-awaited TV series doesn’t disturb the neighbors or the children’s sleep.

garden state
The interiors are delightful in the daytime when light enters the perforations and casts pixel patterns on the floors and walls. At night, the house is enchanting to behold from outside, and has become something of a landmark in the neighborhood. It is a house people look forward to seeing on their evening stroll.

While the entertainment room requires air conditioning whenever it is used, it is the easiest room to cool, being perpetually cocooned against direct sunlight. There is provision for warm air to exhaust, fresh air to enter the service area, and natural light to make it to the guest room and helper’s room, albeit indirectly.

Says Arango: “We are quite particular about designing for tropical living in Singapore. Even though the owners might love to use the aircon all the time, the house is ready for you to just open the windows and enjoy contact with nature, with the grounds, with the Earth. We provide cross ventilation. We want to capture the winds. We want to keep the house cool with overhangs. And then we find that even those who say they can afford it realize they need not have the aircon on all the time.”  And when that happens, the effort to make the house pixel perfect feels well worth it. B ender

This article first appeared in ‘Tropical Architecture in the 21st Century Volume 1’ book. Edits were made for BluPrint online.

READ MORE: Green design meets modern tropical living at this versatile home