The Voilà House stands in stark contrast within its mass-produced neighborhood, which retained all of the original postmodern pastiche design the renovated had gleefully shed.


The Edges of Transformation: a renovation with postmodern hints

Fabian Tan weaves Voilà House into the evolutionary history of the Malaysian bungalow typology and reveals an emerging discourse in the city.

  • November 15, 2018

  • Written by Ihasan Hassan

  • Photographed by Eiffel Chong

voilà house
The renovation stripped the house of almost all of its façade ornamentation. In fact, a parapet wall was specially raised to hide the pitched roof. The cornice and coping on the façade had little hope as the architect strived to create a façade of minimalist abstraction.

In his earthy T-shirt and pale shorts, Malaysian architect Fabian Tan seemed to absorb the light modestly in his craftily designed home-office in one of the suburbs of Kuala Lumpur. His office is bare, laid out in surfaces so tactile one would draw colors from its touch. The sobriety of the interior is intermittently disrupted by one’s delight of cleverly designed niches or a hole-in-the-floor for which to house one’s sandals. Tan derives great pleasure in seeing the faces of visitors when he informs them that this home-office was once just the archetypal single storey terrace house, and so he should. One too many people have been so oppressed with the idea that the great Malaysian terrace house is a typology decidedly fossilized and unable to evolve.

From the home-office I was then brought to the Voilà House. This project is Fabian Tan’s earliest journey in his questioning of the Malaysian housing typology. A renovated Malaysian bungalow house, it has won appreciation for its cleverly designed transformation rooted in the historical process of the modern tropical house. Like many urban centers across Asia, Kuala Lumpur created new suburbs of satellite cities in its outer ring during the post-independence era. Swathes of residential neighborhoods were created, and through this, the process of experimentation quickly concretized in the 1960s. The enormous building projects ossified the fluidity of design discourse and finally created a set of well-received modern house archetypes. The Malaysian bungalow is one of these typologies and from which the Voilà House arose.

voilà house
The Mandarin tree, the ancient symbol of abundance and prosperity greeting the homeowner, sits under the oculus at the entry vestibule.

Located in a fairly recent neighborhood of the outer suburbs, the original design of the house was a manifestation of this typology—a sprawling plan evolved from the Anglo-Indian bungalow of the British era—an elevation bedecked with postmodern eclecticism ranging from Mediterranean-inspired orange roof clay tile to a façade that suggests a curious mix of Balinese and Sri Lankan regionalism, as well as incredulity to classical Western proportions. It was a living imagination of that Malaysian Dream among the bourgeoisie—its unearthly orange and brown tones of plaster and paint spoke a confirmation that this is the tropical palatial paradise as imagined by all. Tan turned this postmodern dream into a disciplined program but keeping some of that postmodern incredulity and play.

The site is a rectangular flat plot of land located in a typical bungalow neighborhood of lots in almost exactly the same shape and square footage (form follows finance here religiously). Like all Malaysian bungalows, it is comfortably detached from the street from which one arrives at the garage. And this is where the stable of vehicles is parked neatly. Tan transformed the heavy traditional pitched roof of the garage into an invisible modernist line on the façade.

voilà house
The circular wall is hung by a pair of curved I-beams on the soffit of the concrete slab. The internal steel structure of the curtain wall is a polygonal glazed wall, whose length of sides is optimized to ensure that each glass panel opens appropriately as a window and allows for easy maintenance. The external vertical timber louvres soften the polygons into an illusion of perfect curvature. The openable glass panels also allow for natural ventilation in the space.
voilà house
The architect admitted that the level of bespoke detail for the movable walls made him slightly anxious, in particular the susceptibility to water ingress, as well as the potential difficulties in opening and closing the heavy door. However, upon occupancy these concerns were fully accommodated in the detail design. A flap was fixed at the end of each circular wall which acts as a junction between the movable parts and the fixed concrete walls of the house to be fully unified when the circular walls are tucked in its place.

A small staircase finished with polished concrete protrudes out of the now bare-white façade intuitively nudging one to the niche where one is greeted by a steely, sleek industrial door. Upon entry into the vestibule, however, one cannot help but to pause at the sight of a Mandarin tree—a symbol of good fortune—sitting under an oculus. Another door awaits, but this time it is a warm emphatic solid timber door. Even here, Tan had already beautifully articulated the original bungalow typology with a space that reminds us of the seminal courtyards of the 33rd Lane House by Geoffrey Bawa.

The tropical regionalism, however, stops there. Fabian Tan’s Japanophilia lies bare when one enters the house properly. An invisible central spine was created out of the original plan, softly imposing a discipline on the sprawl. At the far end of the visual line is another potted Mandarin tree awash with light and slowly drawing its pull on any visitor that stands at the entrance door. The formerly clutter is now a domestic temple of clarity and simple lines. The furniture, comprised of Japanese light pastel brown tones, is sparsely arranged.

YOU MIGHT LIKE  Seshan Design designs F&B duo of Parisian bakery and NYC cocktail bar

This aesthetic is, of course, further elaborated in the architect’s more recent works, particularly in his clever placing of windows. Privacy and control of direct sunlight is done without the appendage of curtains. Big windows are placed on lower portions of the wall, or hidden in niches flooding the space with neutral and uniform, warm tropical light. As one is further drawn into house, the dining annex reveals itself. This simple longitudinal box with its large concrete overhang is lit by a warm tangerine tint, an idea Tan develops further in his other projects, in particular the Knikno House (completed 2017).

voilà house
As the movable walls recede into the background, the Bucida trees visually enter the space. The transformative experience as one is transported to the outside is one of the main reasons why guests are often entertained here. Nothing pleases the bourgeoisie like an excellent place for a dinner party.

The main feature of the house, however, is the fascinating circular drawing room. It is a playful new extension of the original house, which took inspiration from the large Bucida trees on the existing site. The movable curved wall transforms the room from an annex into an outdoor garden pavilion. In plan it is evident that even the size of this circular drawing room was taken from the diameter of the nearest crown, although the architect did not just have that in mind. The location is decided by the view of the garden and the fortuitous natural shade that it provides. Moreover, the curvature of the round movable walls is a result of consideration of maintenance and harmony within the overall geometry of the floor plan. Initially, the conservative clients resisted the idea but the architect managed to convince them in a series of fascinating anecdotes, which deserve a place, perhaps, in a book on the social history of construction. It is a world away from the order and simplicity of the house and a reassertion of the incredulity of the postmodernism: playful, indulgent, unself-conscious, technological, and simply an enjoyable spatial experience.

voilà house
The dining annex is an idea the architect revisits in his more recent works, but here in Voilà House the seeds of later designs are sown. In particular, the space as a longitudinal protrusion placed perpendicular to the main space and with a subtle emphasis on the ceiling.
voilà house
Naturally as the day draws its curtains , the circular drawing room becomes a luminous lantern in this desert of mass produced houses. Make no doubt that the Joneses are keeping up as we speak but will architects and urban planners ever catch up to the idea that recycled bog-standard houses that all look the same are only heading to one conclusion: destruction or renovation.

In the local context of residential architecture, this aesthetic is a striking anomaly. A cursory look at the critically acclaimed houses of late one cannot help but notice that the raw-brick, organic ruin aesthetic has become the order of the day. Of course, without reducing these great award-winning designs into caricatures, Fabian Tan’s bright clinical simplicity if unique in the country’s creative atmosphere.

More importantly, if we go deeper into methodology and approach, these stylistic distinctions are superficial. Houses of all typologies (and even architectural discourses in general) are departing away from the ruinous debates on styles and also national architectural identity. The Voilà House is a part of this growing return to an earlier kind of postmodernism in Malaysia. One is that is less seduced by identity politics, but rather, more interested in questioning well-established models of existing architecture, responding to the new economic condition of scarcity, as well as new modes of urban living. B ender

This article first appeared in BluPrint Vol 1 2018. Edits were made for BluPrint online.

READ MORE: Palpable geometry in Fabian Tan Architect’s Knikno House

 



The value is: