The house looks heavier up top, where meter-long overhangs frame the rectangular box of the second floor. Instead of paint, the firm used colored cement technology from Germany for the house's exteriors, where a pigment is added in the plaster to create a natural patina that doesn't need repainting. "We were the first to use this technology in Malaysia," says Zeidler. The library is visible through the double-height glass wall.


This open house is a breezy sanctuary within Kuala Lumpur’s city center

Gifted with an exceptionally favorable site, zlgdesign kept its solutions simple and straightforward to showcase the home’s bucolic context, providing the family with every comfort while making them feel like they're living off the grid.

  • February 6, 2019

  • Written by Miguel R. Llona

  • Photographed by Ed Simon of Studio 100

Only three hundred houses or so populate “Malaysia’s Beverly Hills,” an upscale residential area nestled in hills overlooking Kuala Lumpur—Bukit Nanas, Bukit Bintang, and Bukit Tunku. Of the three, Bukit Tunku remains the suburban enclave, dotted with stately mansions sans the commercial developments that have sprouted in the other two.

zlgdesign
View from the front door. Visitors can go any which way from this area, a testament to the connectivity of spaces within the house. To the left are doors leading to the library (unseen) and the powder room. To the right is the landing for the external staircase with perforated brick walls. The cantilevered staircase leads to the private spaces upstairs. This part of the house accentuates the breadth of space in the living-dining-kitchen area up ahead, which the owner calls the most comfortable part of the house.

Architecture firm zlgdesign‘s contribution to the sprawling old neighborhood distinguishes itself with a long rectangular structure, whose copper-hued exterior gives it an air of industrial efficiency. Save for the vertical windows slicing through the façade and teasing glimpses of the spaces within, the house as seen from the street is inscrutable, concealing the porosity of the architecture and the easy openness of the layout inside. The 2,400-square meters lot slopes downward to a stream a few meters outside the property line, and the absence of neighbors ensures an uninterrupted view of the sunset.

zlgdesign
The foyer transitions to the most spacious and commonly used area in the house. Floor-to-ceiling glass and a terrace wraps around the west and north sides. Trees surrounding the garden provide a natural screen against sunlight. To the right is a window for an atrium, which collects hot air and allows it to escape through the perforated brick wall.

zlgdesign’s philosophy centers on respecting context to produce architecture unique to each project. The parti in this case was to capitalize on the view and harness the free-flowing air of the hills. “The owners wanted a naturally ventilated house that minimizes reliance on air-conditioning, and open space for their young children to play in,” says Susanne Zeidler, Executive Director of zlgdesign which she heads with Huat Lim. The house would accommodate eight people, which includes the clients’ two children, parents, and two maids.

zlgdesign
A library spanning two floors was needed to hold the family’s large collection of books. A steel spiral staircase winds down toward the lower floor, where a doorway leads to utility and wash area for the maids. Tongue and groove timber beech was used for the flooring, plywood for the ceiling and shelves.

A three-storey structure that takes up a third (929 square meters) of the lot was erected close to the street, leaving space at the back for a salinated pool, gym, basketball court, and surrounding gardens. The house hugs the slope, limiting the cut-and-fill of the site to open up a lower ground floor for the guest room and entertainment areas. The ground floor at street level contains the living, dining and kitchen areas, whilst the bedrooms are ensconced on the second floor. The rear elevation facing west reveals the house’s division of spaces. The lower ground level opens to the garden, and the fenestration for the ground floor gives the second floor the appearance of being cantilevered. Meter-long overhangs finished in earth-colored concrete frame the second floor, making the structure appear top-heavy but were necessary to provide shade for the bedrooms.

zlgdesign
Although zlgdesign intended for an open plan and easy layout, navigating the house can be an adventure for first-time visitors.

Instead of leading to a living room, as one might expect, the ground floor foyer leads to the husband’s father’s room on the left, and to a corridor on the right. The passage takes one past a powder room to a large space laid out with the dry kitchen, then the dining area, before terminating in the living area. Parallel to the corridor, a staircase leads to the lower ground floor where the maids’ room, utilities, and entertainment areas are. A separate staircase takes one up to the bedrooms. Adjacent to the foyer, a two-storey library has a spiral staircase that descends to the lower ground level, where views of meandering paths through the greenery make the room a pleasant place to catch up on reading, particularly in the mornings.

YOU MIGHT LIKE  Visayan Modernism: The Tinderbox by Alex Medalla

It is the kitchen-dining-living area on the ground floor that expresses the parti perfectly. The processional space of the corridor heightens anticipation for the openness of this great room, where light and air freely stream in throughout the day. Glass sliding doors on the north and west sides open views of the garden below and grant entry to winds from either direction, depending on the time of year. Winds from the west are cool, owing to the thick tree canopies sheltering the property. The constant flow of fresh wind pushes hot air up the atrium beside the staircase to the second floor, where it exits through the perforations in the brick wall.

zlgdesign
Shanghai plaster (or pebble wash) was used for some surfaces of the house, especially for the pool, pavilion, and kitchen.

Khalsa brick, a lighter yet durable alternative to clay, was used for the perforated wall. The pool pavilion and some kitchen surfaces finished with Shanghai plaster, a dying craft Zeidler wants to keep alive. “The client wanted a laid-back house with simple materials, nothing opulent,” says Zeidler. “We used the opportunity to experiment with unique materials as well as support local craftsmen.” B ender

READ MORE: Sculpted in Concrete: The dialogues of spaces in Akihisa Hirata’s Tree-Ness House