The Wing House from the north side, with the swimming pool right between the master bedroom wing on the left and the senior sibling wing on the right. Bedrooms facing north are a traditional Chinese spatial arrangement in which north is the direction of the ancestors, while south is the direction of the subordinates. Note the distinctly angled roofs of the house’s north side which look like a pair of wings from above, hence the “Wing House” apellation.


Zubu Design Associates turns a Cebu warehouse into a home

Maximizing the gables of the old warehouse to create extra ventilation

  • August 1, 2018

  • Written by Reuben Ramas Cañete, Ph.D.

  • Photographed by Ed Simon

Progressivism is a mantra increasingly being echoed within young architectural circles in Cebu City, particularly amongst those educated at the University of San Carlos (USC). Its gurus are Artemio Alcoseba, longtime chair of Architecture at the USC, oftentimes called the “Father of Modern Cebuano Architecture,” and historian Fr. Winand Klassen, who wrote the first textbook on Philippine architecture in 1981. Among its younger adherents is Buck Richnold Sia, an apprentice of Alex Medalla before striking off on his own in 2005, and opening his own firm, Zubu Design Associates, in 2010.

In 2011, Sia redesigned an 800-square meter warehouse in the uptown district of Guadalupe into a modern contemporary version of a traditional Chinese “compound house,” for an extended Chinese-Filipino family. This kind of house is often called a courtyard house, due to it being built around a central, open courtyard. However, instead of a courtyard, Sia placed a lobby-like entrance hallway within the structure, which serves as a central distribution space. Users are led from the main southern door to the outdoor lap pool at center-north; the kitchen, dining room and patio to the northwestern side; and the living and music room to the northeastern side.

READ MORE: Four students from University of San Carlos, the Village in a Box, and the 2013 WAF Student Competition

Upon entering through the main door at the far left of this picture, white angular planes interspersed with brown and black lines greet the eye. The lobby connects several areas of the ground floor, like the stairwell and the kitchen.

The house’s distinguishing features are its whitewashed concrete cubes interspersed with glass curtain walls, and floor-to-ceiling glass windows
that follow the gabled roof established by the older structure. The generous gable height allowed Sia to insert generous passive ceiling ventilation in the form of vents, to mitigate Cebu’s notoriously humid weather. A large sliding gate affords entrance to the carport and garage, partially screened by triangular sailed sunscreens.

The main door from the garage leads into the “lobby.” A long, curving wall to the left separates the service areas from this main entrance hall, and provides the first curvilinear motif that gently breaks the rectilinear pattern of the plan. Through the curvilinear motif, the complementary motifs of gai tian (an ancient Chinese cosmographical concept revolving around the idea of the earth as a square, and the cosmos as a circle surrounding the square) are introduced into Modernist design as well. The staircase leading up to the second floor anchors one side of the “lobby,” while a guest room and an enclosed altar holding traditional Chinese household gods anchors the other side.

It is the curvilinear wall that the main staircase also follows in its first flight, returning to a rectilinear plan on its second and third flights. At the second storey landing, the same curve is repeated as a cantilevered bridge that spans across the hallway, connecting the northern half of the living section (containing the master bedroom and two “senior sibling” bedrooms) with the southern half (containing six “junior sibling” bedrooms). Incidentally, it is this division of the house into “north” and “south” segments that spurred Sia to call it the “Wing” House.

READ MORE: Zubu explores the distortion of masses in this QC home

The enclosed living room, with the swimming pool to the right and the dining room just beyond. An Un, Deus, Troix center table and two Allegra swing chairs, both made by Cebuano designer Vito Selma, complete the space.
The music room, adjacent to the enclosed living room, is dedicated to the musical pursuits of a member of the family. Here, the formality of the rest of the house is eschewed in favor of bright pastel lines and colors integrated into the cubistic interiors.

The curved cantilever is anchored to the structure via a circular sala that forms a “head” in the southern half, and provides the fulcrum around which spatial distribution is organized conceptually in the second storey. The circular sala has six doorways, all leading to the six “junior sibling” bedrooms. In terms of motifs, this circular space is repeated at the ground floor music room, which is an oval-shaped space tucked behind the altar room, and just to one side of the living room. The meandering curve of a ceiling cornice follows the curved cantilever bridge from the circular sala into the conceptual “head” of the house: the master bedroom.

YOU MIGHT LIKE  Minimal Manor: CS Design Consultancy's Nature-centric Home

To prevent thermal buildup in the lobby, the windows face north and northeast, in the direction of the gentle morning rather than the harsh afternoon sun. The site’s oblique angle (with a roughly southwest-to-northeast axis) helps him in this regard. A generous ceiling height for both levels, again courtesy of the old warehouse, affords Sia the luxury of ventilating heat upwards and away from the living and bedroom spaces. A large roof overhang also prevents excessive sunlight from getting into the curtain walls, especially by mid-morning.

Pocket gardens, a part of Chinese tradition starting from the Sung Dynasty onward, are also one of the strong points of the house. Three such gardens, oriented south, northwest and northeast respectively, soften the architectural lines and bring nature back into the design equation.

The cantilevered bridgeway of the second floor connects the junior bedroom section to the senior bedroom section. A brown ceiling beam that emanates from the circular sala (just beyond the far right, not seen in this picture) connects to the master’s bedroom on the left, while another white beam connects to the senior sibling bedroom to the right. These constitute the “life force” lines that bind both sections (and thus, both ranks of the family) together into a harmonious whole.
A circular sala in the second floor leads to the six junior sibling bedrooms. The circular plan allows for efficient distribution of movement, and produces an alternately curvilinear motif within the house that serves to break the rectilinear formality of its plan.

The northeastern pocket garden, planted with bamboos that are seen from the ground floor guest room, altar room and music room, forms a small court garden that allows nature to “break into” the grid defined by the house plan. It “bites off” a chunk roughly five by four meters that “intrudes” into the structure, while giving nearby room users some visual rest and meditative calm from their respective spaces. Complementary to this “bite” is the north courtyard, defined by the lap pool and patio seen from the hallway, living room, dining room and kitchen, affirming the concept of the outdoors as a complementary space to the indoors. This feeling of interchangeability and connectedness with the outdoors is supplemented by the veranda on the second storey bedrooms, which face the southeast and north.

This being a house of a successful Cebu-based family, the furnishings are both topnotch and local. Sofas and chairs are primarily by Kenneth Cobonpue, which are supplemented with accents done by Sia himself, such as his trademark stainless steel cubistic tables with beveled edges—which, to a Star Trek fan like myself, compares favorably to the shape of a Klingon command console.

READ MORE: Postmodern revival in this renovated DTI regional office

Left: The house’s curtain glass walls face away from direct sunlight through the use of generous eaves formed by the footprint of the second storey, as well as extended shelf awnings and angled roof lines. Most of the sunlight falls on the swimming pool, patio and lawn, not to mention the upper floor verandas. Right: The “lobby” of the Wing House faces the swimming pool, and is furnished with signature pieces from Kenneth Cobonpue: two Chiquita chairs and an Oasis chair. The door to the left leads to the dining room, while the living room is to the right.

The 20th Century Modernist avantgarde nature of Cebu’s Progressivist movement is apparent from Sia’s massing of design forms, from architecture to furniture, based on a conversation between cubistic and curvilinear. This translation of the design ethos of Le Corbusier and Oscar Niemeyer into local Filipino built environment should be tempered, however, by the realization that culture is still a central component to situating its narrative.

In Buck Sia’s “Wing” House, the Chinese tradition of housing extended families is well served by this smooth flow of spaces and comfortable appropriation of Modernist design that blurs stylistic distinctions, for a more earnest appeal for pragmatism and incremental transformation in tropical living. 

Original article first appeared in BluPrint Volume 3 2013. Edits were made for Bluprint online.